Hvor mye sparer vi hvis vi skifter utette vinduer?

29
aug 2015

Om høsten bør vi kontrollere bruksegenskapene til vinduene våre. Det lønner seg å gjøre det for å unngå tap i forbindelse med skader om vinteren. Dessuten kan forsømte vinduer være en av hovedgrunnene til varmetapet.

Utgifter som betaler seg tilbake snart

Det koster mye å skifte vinduer i hele huset, også i tilfeller hvor man velger vinduer med standard parametre. Velger man energibesparende vinduer, må man betale enda mer – vanligvis ca. 20%.

Allikevel betaler investeringen seg snart tilbake. De nye vinduene vil ikke bare sikre huset mot varmetap, men de kan også skaffe denne varmen. Med egnete isolerglass kan vi få ekstra varme fra solstråling og bruke den for oppvarming av rommene.

En effektiv forbedring av varmeisolerende evner kan redusere energiutgiftene med opp til 50%. Selve bytte til tettere vinduer, med lav varmegjennomgangskoeffisient (U-verdi) kan redusere energiforbruket med opp til 25%. Men det er flere fordeler – i tillegg til å ha lavere oppvarmingskostnader beskytter vi også miljøet mot skadelige klimagasser. Hvis vi forbedrer husets varmeisolerende egenskaper, kan man få et spesielt tilskudd. Midlene tildeles fra Termomoderniserings- og oppussingsfondet, og dekker over 10% av oppussingskostnader. Det er mye i forhold til omfanget av hele tiltaket.

Hvor mye kan vi tape hvis vi ikke skifter utette vinduer?

Polsk lov bestemmer maksimal U-verdi for 1,8 W/m²K. Ved slike parametre blir varmetap likevel store. I løpet av kun en måned kan et slikt vindu forårsake et energitap på 54 kWh, og fyringssesongen er 7 måneder lang i landet vårt. Det er lett å beregne at vi kan miste opp til 378 kWh på et år. Dette ville være nok til å bruke en elektrisk vannkoker i 4 år! Husene våre oppvarmes stadig oftere med gass eller kull – produsering av 1 kWh energi av disse råstoffene koster ca. 0,20 zł. Så vi mister et par dusin złoty i løpet av fyringssesongen, og dette er beregningen kun for ett vindu.

Hva er viktigst ved valg av energibesparende vinduer?

Med montering av energibesparende vinduer begrenser vi varme- (og dermed pengetap) betydelig. Selv om modellene på markedet vårt har ulik kvalitet, pris og utseende, består alle av PVC profil, isolerglass og beslag. Disse elementene bør vi være spesielt oppmerksomme på. Riktig montering spiller også en viktig rolle, den garanterer at vinduene beholder sine bruksegenskaper i en lang tid.

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Forrige artikkel

Neste artikkel

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Vurder artikkelen:

2.5/5 - (2 votes)

Les også

Tilknyttede produkter

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Newsletter

Gi oss din e-postadresse og aldri gå glipp av de beste tilbudene