Vedlikehold av vinduer -slik sikrer du deg mot vinteren

25
aug 2015

Vinter er den mest krevende sesongen for bygningskonstruksjoner. Meget lave temperaturer samt sterk vind med regn og snø er farlig for vinduene i husene våre. Derfor anbefales det å sikre dem på en riktig måte på forhånd. Riktig forberedte vinduer begrenser varmetap, noe som vil redusere oppvarmingskostnader og forlenger deres levetid. Ellers kan utette vinduer slippe ut opp til 25% energi som brukes til oppvarming av bygningen.

Først skal du vaske vinduet

Vedlikehold skal begynne med det enkleste, dvs. vask. Rengjøring av vinduene før vinteren er veldig viktig, fordi støv på karmen er et medium for mikroorganismene som gradvis ødelegger profilens beskyttende lag. De lager mikroskopiske porer på karmens overflate, og forurensninger trenger inn.

Hva slags rengjøringsmiddel vi bruker er viktig. For PVC vinduer må man være forsiktig ved valg av væske fordi den ikke må inneholde altfor sterke kjemikalier, løsemidler eller abrasive stoffer. Et uegnet vaskemiddel kan føre til misfarginger eller risse profilen. Et merkemiddel eller blanding av oppvaskmiddel og vann er en trygg løsning. For å vaske vinduer trenger du bare en liten mengde rengjøringsmiddel og en myk klut uten sømmer.

Kondenserte rengjøringsmidler og fettstoffer kan ødelegge pakninger, spesielt de som er laget av EPDM. Derfor er det nok å vaske dem med oppvaskmiddel. Man må også unngå å sprøyte rutene for mye under vasking. Blir det væskerester på gummielementene, anbefales det å vaske dem med rent vann.

Sjekk beslagenes tetthet

Når vinduene er rene, kan vi sjekke den tekniske tilstanden. Først anbefales det å sjekke om alle bevegelige deler og beslag fungerer riktig. Hvis vi ser at det er vanskelig å åpne eller lukke vinduet, eller vinduet er utett, bør vi skru til festeskruene eller skifte defekte elementer.

Det er veldig enkelt å sjekke rammens trykk mot karmen. Du trenger bare å stikke et ark inn mellom rammen og karmen. Hvis papiret lett kan tas ut ved lukket vindu, betyr det at beslagene kanskje må bli regulert. I moderne vinduer har flerpunktslås vært betydelig for regulering av rammens trykk mot karmen. Man bør regulere trykket avhengig av årstid. På denne måten unngår vi situasjoner der vinduet ikke sikrer riktig varmeisolering om vinteren eller tilstrekkelig luftutveksling om sommeren.

Dessuten bør man smøre beslagene en gang i året med teknisk vaselin for at de blir optimale driftsmessig.

Pass på pakninger

Pakninger er neste element man må sjekke fordi de er spesielt utsatt for værforhold, spesielt pakningene nede på karmen. Pakninger med relevante egenskaper er elastiske, noe som gjør at de kommer tilbake til sin opprinnelige form rett etter deformering og gir dem motstand mot lave temperaturer. Vedlikehold med silikonbasert smøremiddel eller teknisk vaselin vil hjelpe å beholde disse egenskapene. Smøremiddel med gummi gir gummielementer en utmerket sikring mot frost og fuktighet ved å gi dem et beskyttende lag. Hvis vi derimot ser at pakningene er krøllete, porøse eller sprukket, bør vi skifte dem. Husk at man ikke må lime pakninger ved frost.

Nyt vinduet i mange år

Hvis du følger de ovennevnte anvisningene, kan vi være sikre på at vinduene våre oppfyller hovedoppgaven sin om vinteren – å holde varmen inne. Dessuten kan vi forlenge vinduenes levetid med regelmessig vedlikehold og nyte deres gode tekniske tilstand lenger.

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Forrige artikkel

Neste artikkel

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Vurder artikkelen:

5/5 - (1 vote)

Les også

Tilknyttede produkter

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Newsletter

Gi oss din e-postadresse og aldri gå glipp av de beste tilbudene