Vinduer som sperre mot tyver

26
aug 2015

Politistatistikk viser at innbrudd til eneboliger og leiligheter i første etasje skjer først og fremst gjennom balkongvinduer og -dører. Man kan sikre seg mot slike farer ved å velge innbruddssikre vinduer, laget i henhold til strenge standarder. Det er meget vanskelig, ofte simpelthen umulig, å bryte seg inn gjennom slike vinduer.

Vinduer som beskytter

Det er enklere å hindre innbrudd gjennom vinduer hvis vi kjenner de mest populære metodene som tyvene bruker. Først og fremst går de inn gjennom et vindu som er åpent eller satt i vippestilling, skyver beslag eller knuser ruten. Moderne innbruddssikre vinduer kan likevel motstå tyvenes triks. Når vi velger vinduer, må vi likevel huske på å ha egnede løsninger for å oppfylle sikringsoppgavene – vrider, spesielle beslag og ruter.

Vrider med nøkkel

Protect Plus OKNOPLAST – innbruddssikre vinduer – består av en spesiell vrider med nøkkel med en motstandsdyktighet på 100 Nm og en antiboreplate i beslaget. Dette settet sikrer mot innbruddstyvenes mest populære triks, dvs. mot:

  • vridning av vrideren ved vippestilling,
  • flytting av beslaget med stang eller skrutrekker,
  • boring av festeskruene som holder vrideren.

Vrider med nøkkel har én vesentlig funksjon til. I tillegg til å sikre husene våre mot innbrudd reduserer den fare for at barnet kan åpne vinduet selvstendig.

Beslag

Det er også de innovative beslagene Multi-Mac som gir vinduene Protect Plus sikringsegenskaper. Beslagene har slagplater (Safety Plus), festet til stålforsterkning og spesielle intelligente i.S. tapper (tysk: intelligente Sicherheit – intelligent sikring). Tapper og slagplater overlapper hverandre og gjør det mye vanskeligere å forsere vinduet. Protect Plus har tapper langs hele perimetren, på presist bestemte og testede steder, noe som gir enda bedre innbruddsmotstand.

Hvis huset er spesielt utsatt for innbrudd, lønner det seg å bruke bedre sikring med ekstra slagplater, i henhold til den europeiske standarden som deler vinduer inn i motstandsklasser «RC».

Motstandsklasse RC1

  • Sikkerhet mot innbruddsforsøk hvor kroppsvekten brukes i form av slag, spark og rissing.
  • Ekstra sikring av alle vindushjørnene
  • Vrider med nøkkel eller knapp

Motstandsklasse RC2

  • Utvidet sikkerhet mot innbruddsforsøk med bruk av kroppsvekt (som i klasse RC1) og redskap som skrutrekker, tang og brekkjern.
  • Ekstra sikring av alle vindushjørnene
  • Riktig plassering av slagplatene
  • Anvendelse av en vrider med nøkkel og en P4 rute av laminert glass, laget av to glassplater og fire innbruddssikre folier og sikring mot å presse ut ruten.

 

 

Ruter

Ruter er et nødvendig element i innbruddssikre vinduer. I vinduene Protect Plus blir det anvendt en dobbelt forsterket rute som er sammensatt med fire lag innbruddssikker folie PVB. Jo flere lag glass og folie, desto større sikkerhet mot knuste vinduer. Ruten som blir anvendt i vinduene Protect Plus tåler flere slag med en 4 kg tung stålkule. Det er verdt å merke seg at glassbiter ikke fyker rundt når glasset knuses fordi de «holdes sammen» av folielagene. Derfor er vinduet ikke bare en effektiv sikring mot innbrudd, men det er også perfekt til barnerommet der tryggheten til de yngste er viktigst.

I videoen under vinduene ble anvendt permanent tilkoplet folie innbrudd.

Reedkontakter

I kombinasjon med utvidet innbruddsmotstand kan man bruke alarm, f.eks. reedkontaktene Maco Tronic som er tilgjengelige i OKNOPLAST sitt tilbud. De kobles til overvåkingssystemet og setter igang alarmen ved bevegelse av håndtaket eller flytting av beslaget på noe vis. Følere fungerer uansett om rammen er åpen eller i vippestilling. Systemet kontrollerer vinduet både fullstendig låst og åpen. Beslaget Maco Tronic består av et kontaktelement og et bevegelig element som plasseres på rammen, med en innebygd magnetisk bryter. Når slagplaten mister kontakt med den magnetiske tappen, blir det sendt en melding til vaktselskapet.

Reedkontaktene er små, noe som gjør at det er vanskelig å se og omgå dem. Vi trenger ikke å være redd for tilfeldig aktivering av alarmen, f.eks. av noen i familien fordi anlegget aktiveres kun når vinduet er låst og alarmsystemet armert.

Profesjonell montering

Sammen med utvidet innbruddsmotstand kan man bruke alarm, f.eks. reedkontaktene Maco Tronic som er tilgjengelige i OKNOPLAST sitt tilbud. De kobles til overvåkingssystemet for å starte alarmen ved bevegelse av vrideren eller flytting av beslaget på en annen måte. Følere fungerer uansett om rammen er åpen eller i vippestilling. Systemet kontrollerer vinduet både fullstendig låst og åpen.

Beslaget Maco Tronic består av et kontaktelement og et bevegelig element som plasseres på rammen, med en innebygd magnetisk bryter. Når slagplaten mister kontakt med den magnetiske tappen, blir det sendt en melding til vaktselskapet.

Med innbruddssikre vinduer øker vi tryggheten til huset. Det er verdt å nevne at vinduet ikke blir innbruddssikkert kun fordi det har blitt produsert slik. Det må også bli montert på en riktig måte, nøyaktig i henhold til bestemte monteringsprosedyrer, bekreftet med riktig sertifikat, for å oppfylle sine sikringsoppgaver. Kun et riktig montert vindu kan kalles for innbruddssikkert.

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Forrige artikkel

Neste artikkel

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Vurder artikkelen:

4.7/5 - (3 votes)

Les også

Tilknyttede produkter

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Newsletter

Gi oss din e-postadresse og aldri gå glipp av de beste tilbudene