Vindusbeslag – hva bør du vite om dem?

18
sep 2015

Lås, hengsler eller vrider er de mest populære eksemplene på beslag. Det er nettopp de elementene, riktig utvalgte og justerte, som i en stor grad bestemmer om vinduene våre er funksjonelle, dvs. om de åpnes lett og uten problemer. Hvis beslagene ikke fungerer riktig, blir de beste parametrene til vinduer helt nytteløse. Altså, det lønner seg å bruke litt tid på å lære seg noen ting om dem.

Til og begynne med – hva er beslag?

Beslagenes hovedoppgave er å holde vindus- eller dørrammer tette, åpne, lukke og sette i vippestilling. Beslagene beskytter også mot innbrudd, noe som gir sikkerhet. Ett av de viktigste elementene er vrider, den brukes for å endre rammens stilling. I dag monteres det først og fremst flerpunktslås i vinduer, dvs. plassert langs hele rammens perimeter. Etter låsing presser de rammen jevnt til karmen. Dette sikrer tetthet og forebygger deformasjoner av profilen.

Det er nettopp type flerpunktslås som bestemmer hvordan vinduene våre åpnes. Vi kan velge mellom dreiebeslag som lar vinduet åpne seg på en vanlig måte og vippebeslag som man kun kan sette rammen i vippestilling med. Det mest komfortable i bruk er likevel beslag som kombinerer disse to funksjonene, dvs. dreie-vippebeslag.

Beslag for spesielle formål

Bortsett fra åpning og låsing kan beslag også gi oss sikring mot innbrudd eller tilførsel av frisk luft uten at vi må låse opp rammene.

Slagplater og intelligente tapper er de viktigste elementene i beslag med bedre innbruddssikring. Avhengig av ønsket sikringsklasse blir slagplater montert i vinduets hjørner eller langs hele perimetren. Effektiv sikring mot tyver gis også av vrider med nøkkel og antiboreplate i beslaget. De sikrer mot at festeskruene som holder vrideren og dens pinne bores opp. Vi må huske at beslag må være som et minimum i sikkerhetsklassen WK1 for å gi faktisk sikring mot innbrudd.

Komfortabel ventilasjon også om vinteren

Moderne beslag kan også ha en annen funksjon – mikrolufting. Det lar vinduet slippe litt slik at en minimal frisk luftstrøm kommer inn. Takket være denne løsningen blir det ikke kaldt i rommet. Et eksempel på en slik løsning er beslaget Winkhaus ProLight, som ble innført med det nye systemet Prolux. Det har en flertrinns åpningsbegrenser FOUR Seasons som gjør det mulig å sette rammen i fire ekstra stillinger. Derfor har vi 6 stillinger av rammen til sammen som gjør det mulig og regulere luftsirkulasjonen fritt i alle årstider. Nå trenger vi ikke å begrense oss til mikrolufting, som av og til ikke er tilstrekkelig, for å sikre frisk luft i rommet eller full åpning som gjør at det er kaldt i huset om vinteren.

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Forrige artikkel

Neste artikkel

Var denne artikkelen nyttig? Ja Nei

Vurder artikkelen:

4.1/5 - (7 votes)

Les også

Tilknyttede produkter

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Newsletter

Gi oss din e-postadresse og aldri gå glipp av de beste tilbudene